Završna prezentacija studentskih radova – Kolegij Urbanizam II - Urbanističko rješenje stambenog naselja Sjeverni logor u Mostaru

u2 zavrsna prezentacija 2023 13

Završna prezentacija studentskih radova – Kolegij Urbanizam II

Urbanističko rješenje stambenog naselja Sjeverni logor u Mostaru


U nedjelju, 11. lipnja 2023., u zgradi Fakulteta održana je završna prezentacija studentskih radova na urbanističkom rješenju stambenog naselja Sjeverni logor.

Programski zadatak osmišljen je u ljetnom semestru iz predmeta Urbanizam II, na Sveučilišnom preddiplomskom studiju arhitekture i urbanizma, Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru.
Voditelj kolegija, dr. sc. Krunoslav Šmit, red. prof., pratio je izlaganja uz pojedinačni osvrt i komentar za prezentirani program. Studenti su istraživali lokaciju u sjevernom dijelu grada, u blizini novog Studentskog mosta, površine od približno 24 ha. Pojedinačno ili u grupama od po dva studenta uradili su i prikazali svoja rješenja na lokaciji na kojoj su planirali novo stambeno naselje s osnovnom školom, vrtićem, javnim objektima i pratećim sadržajima neophodnim za funkcioniranje naselja.
Izložba sa studentskim radovima postavljena je u predvorju fakultetske zgrade i prikazuje različita rješenja istog zadatka, na prostoru omeđenom rijekom Neretvom s jedne strane i brzom gradskom cestom i željezničkom prugom s druge strane.
Prezentaciji su nazočili gosti kritičari doc. art. Jakša Kalajžić i asistent Krešimir Damjanović, nastavnici kolegija Arhitektonsko projektiranje I i II, uz nastavnice Martinu Milićević, Petru Pažin i voditeljicu katedre Arhitekture i urbanizma doc. Valeriju Kopilaš.