Terenska nastava studenata arhitekture i urbanizma – u Splitu

aiu posjet splitu 01

Terenska nastava studenata 1. godine preddiplomskog studija Arhitekture i urbanizma Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru organizirana je u sklopu kolegija Arhitektonsko projektiranje II kao cjelodnevni izlet 27. travnja 2023. godine.
Studenti su jednodnevnu nastavu proveli slušajući organizirana predavanja uz obilaske gradskih cjelina.
Dioklecijanovu palaču, povijesne podatke i suvremena istraživanja predstavio je Tomislav Bosnić.
Obilaske gradskom jezgrom i ulogu domaćina vodio je doc. art. Jakša Kalajžić, nastavnik kolegija Arhitektonsko projektiranje I i II. Studenti su upoznati s primjerima stambene arhitekture splitskih arhitekata Frana Gotovca, Stanka Fabrisa i drugih.
Posjet studentskom Sveučilištu u Splitu iskoristili su za kratki odmor i obilazak kampusa.
Zanimljiv dio poslijepodnevne nastave održala je profesorica Sanja Matijević Barčot predavanjem i obilaskom Splita 3. Naselje nastaje kao odgovor na demografski porast nakon Drugog svjetskog rata kada su urbanisti i arhitekti osmislili hvale vrijedna stambena naselja. Pod vodstvom urbanista Vladimira Mušića projektira se urbanističko rješenje, a u sklopu arhitektonskog natječaja projekte izvode Dinko Kovačić, Ivo Radić i drugi.
Prateća predavanja o Domu mladih održala je arhitektica Miranda Veljačić. U Domu mladih djeluju organizacije, jedinstvene na svoj način, kroz suvremenu umjetnost, sportske aktivnosti i kulturne manifestacije. Programi organizacija su jedinstveni, a djeluju kroz zajedničku neprofitnu platformu u cilju opstanka i djelovanja u urbanoj sredini.
Na studijskom putovanju sudjelovalo je 36 studenata.