Održano predavanje arhitekta Tome Plejića

Arhitekt Toma Plejić održao je u petak 10. svibnja 2019. na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predavanje u kojemu je predstavio odabrane projekte i realizacije koje potpisuje STUDIO UP. Prije samog izlaganja, prisutne je pozdravila prodekanica za znanost Građevinskog fakulteta, izv. prof. dr. sc. Amira Galić, a izv. prof. Petar Mišković, nositelj predmeta Arhitektonsko projektiranje 1 i 2, napravio je uvod u kojem je predstavio arhitekta Tomu Plejića i STUDIO UP. Toma Plejić je prije početka predavanja poklonio jednu knjigu za knjžnicu Studija A+U, a Pero Ćeškić, asistent na predmetima Arhitektonsko projektiranje 1 i 2, iskoristio je priliku i zahvalio se svima koji su do sada potpomogli knjižnicu Studija A+U.

Predavanje arhitekta Tome Plejića održano je u sklopu kolegija Arhitektonsko projektiranje 2 preddiplomskog Studija arhitekture i urbanizma.

predavanje toma plejic 02

predavanje toma plejic 03

predavanje toma plejic 06

predavanje toma plejic 07

predavanje toma plejic 14

predavanje toma plejic 17

predavanje toma plejic 20

predavanje toma plejic 09

predavanje toma plejic 10

predavanje toma plejic 11

STUDIO UP, baziran u Zagrebu, bavi se suvremenom arhitekturom i urbanizmom. Osnovali su ga Lea Pelivan i Toma Plejić 2003. godine nakon pobjede na natječaju za zgradu gimnazije i sportske dvorane u Koprivnici. Za projekt im je Stefano Boeri dodijelio 1. nagradu Zagrebačkog salona iste godine, a za realizaciju su im Francis Rambert, Ole Bauman, Irena Fialova, Fulvio Irace, Luis M. Mansilla, Vasa J. Perović, Carme Pinos i Luis Hortet dodijelili "Mies van der Rohe - specijalno priznanje za nadolazeće arhitekte" 2009. godine.

STUDIO UP predstavljao je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu 2004. godine na poziv selektorice Helene Paver Njirić paviljonom FRAMEWORKS (u suradnji s arhitektom Petrom Miškovićem i umjetnicom Ivanom Franke) i 2010. godine na poziv selektora Lea Modrčina plutajućim paviljonom PAVILION.HR (u suradnji s više arhitekata).

STUDIO UP realizirao je paviljon GIZMO na izložbi "Ultra Light Village" 2011. godine na poziv Terencea Rileya, kustosa izložbe i selektora bijenala dvaju gradova Shenzhena i Hong Konga.

STUDIO UP predstavljen je na izložbi kustosice Mariane Ibanez "Nove trajektorije: suvremena arhitektura Slovenije i Hrvatske" na Sveučilištu Harvard, a samostalno se predstavio izložbom DISCHARGE 2014. godine u ljubljanskoj galeriji Dessa u suradnji s kustosicom Majom Ivanič.

STUDIO UP prezentiran je u knjizi Ivana Rupnika "A Peripheral Moment" u izdanju Actara 2011. godine.

Lea Pelivan i Toma Plejić održali su predavanja u Ankari, Beču, Beogradu, Bostonu, Braunschweigu, Darmstadtu, Essenu, Genovi, Lisabonu, Luvenu, Ljubljani, Sarajevu, Rotterdamu, Shenzhenu, a sudjeluju u nastavi Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu od 2005. i Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu od 2009. godine.

predavanje toma plejic 21

predavanje toma plejic 23

FOTOGALERIJA