Uspješno odrađena radionica studenata arhitekture i urbanizma na temu Stambeni niz

Prošli tjedan uspješno je završena trodnevna radionica studenata arhitekture i urbanizma, koja je organizirana u prostorima zgrade Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Prvog dana radionice studenti su se upoznali s razvojem grada Mostara kroz XX. stoljeće koje im je predstavila gospođa Marinka Zovko, arhitektica i bivša djelatnica Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara. Arhitektica Zovko je svojim predavanjem inspirirala studente, budući da je razrada teme radionice Stambeni niz postavljena na području Mostara. Nakon predavanja slijedio je obilazak grada u kojem je arhitekt Pero Češkić ukazao na arhitektonske i urbanističke vrijednosti grada, a posebno je istaknuo prepoznatljivu slojevitost gradnje kroz povijest i kulturne i društvene prilike u gradu. Dojmovi, stručni i osobni su izdvajali tri elementa kao podlogu za radionicu: rijeka Neretva, padine okolnih brda i urbana zona grada.
Rad studenta nadgledali su mentori, pri čemu je svaka grupa od pet studenata imala jednog mentora. Posebno zahvaljujemo mentorima na trodnevnom radu u kojem su pratili rad studenata i dali svoj doprinos u razradi teme. Mentori su bili: doc. dr. sc. Hrvoje Bartulović, Tamara Relić, mag. ing. arch. asistentica, Ivana Brkanić, mag. ing. i Boris Soldo, dipl. ing. arh., asistent.
Drugog i trećeg dana radionice rad je obavljen s punim intenzitetom kroz razradu grafičkih priloga, modela i pripreme prezentacije. Treći dan bio je predstavljanje završnih radova kojima je prisustvovala dekanica izv. prof. dr. sc. Maja Prskalo i prodekan za nastavu doc. dr. sc. Dragan Ćubela. Uspjeh radionice može se vidjeti kroz popratne fotografije, a studenti su u svojim izlaganjima istaknuli svoje percepcije i mogući razvoj rezidencijalnog niza u lokalnom okruženju. Razvoj projekta predstavljen je kroz tri lokacije (na padini rijeke, na padinama terena i na ravnom terenu), kontekst okruženja u kojem je model smješten kao urbani slijed i model stambene jedinice. Stambena se jedinica analizirala putem unutarnjeg prostora, vanjskog prostora i zajedničkih prostora. Doprinos radionice ogleda se u promatranim i istraživanim vrijednostima tipologije stambenog niza u kontekstu grada Mostara.

Radionicu je organizirala i podržala Udruga studija arhitekture i urbanizma Hrvatske.

Voditeljica katedre za arhitekturu i urbanizam
doc. dr. sc. Valerija Kopilaš

aiu radionica 01b

aiu radionica 01d

aiu radionica 01e

aiu radionica 02

aiu radionica 03

aiu radionica 04

aiu radionica 05

aiu radionica 06

aiu radionica 07

aiu radionica 08

aiu radionica 09

aiu radionica 10

aiu radionica 11

aiu radionica 13

aiu radionica 14

aiu radionica 15

aiu radionica 19

FOTOGALERIJA