38. Međunarodna ljetna škola arhitekture u Motovunu

38. Međunarodna ljetna škola arhitekture je održana od 5. do 12. kolovoza 2019. u Motovunu u Studijskom centru Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom red. prof. art Ljubomira Miščevića. Sudionici i predavači stigli su iz više europskih zemalja: Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine te Srbije. 

Motovun je mali grad u Istri koji iz godine u godinu dočekuje studente i nudi im iznimno bogat i atraktivan program Ljetne škole.

motovun 2019 05Pogled na Motovun

Prva postaja ljetne škole bio je Praputnjak u blizini Rijeke i obilazak kuće arhitekta Tihomila Kreitmayera. Nakon Praputnjaka slijedila je vožnja uz rijeku Mirnu do Motovuna, koji nas je na prvu ostavio bez daha.
Iduća tri dana su bila rezervirana za obilazak Motovuna i niz predavanja. Osim standardnog, turističkog obilaska po danu i velikoj vrućini, imali smo i poseban oblizak motovunskih zidina, tzv. "Around midnight tour" u sitnim satima koji nudi poseban doživljaj grada daleko od vreline dana i mnoštva turista. Iznimno zanimljiva predavanja održali su nam brojni predavači poput Roberta Schilda koji je govorio o pasivnoj kući, Zaneto Paulin je pričao o svom fotografskom opusu i Venecijanskom bijenaleu, Ranko Bon je govorio o svom slikarskom opusu te nas proveo kroz svoj dom i galeriju u Motovunu.

motovun 2019 06Motovun

motovun 2019 01Motovun

Četvrti dan smo krenuli u obilazak Istre. Tom prilikom smo posjetili stari željeznički tunel Parenzanu, živopisni Grožnjan, Završje - "Grad duhova", tvornicu kamena u Pazinu, kamenolom u Kanfanaru te Pulu u kojoj je slijedila rekreacija i obilazak.

motovun 2019 04Završje

motovun 2019 07Tvornica kamena Pazin

Ostatak tjedna smo proveli radeći na zadatku čija je tema bila "Nadzemna i podzemna interpolacija/ „Above and Underground Interpolation". Zadatak je obuhvaćao par zapuštenih, javnih lokacija u gradu na kojima smo morali intervenirati i mještanima predati nove, zanimljive i višenamjenske ideje za iste javne lokacije. Javna prezentacija studentskih radova održana je predzadnji dan, u nedjelju 11. kolovoza 2019. godine na glavnom motovunskom trgu Andrea Atico ispred zgrade Studijskog centra AF Zagreb.

motovun 2019 03

motovun 2019 08Karta Motovuna 


motovun 2019 09Opus Ranka Bona

motovun 2019 10Prezentacija studentskih radova

Posebne zahvale red. prof. art Ljubomiru Miščeviću, glavnom organizatoru škole već dugi niz godina koji je svojim znanjem i vedrim duhom iznio ovaj cijeli program. Zahvale i našem Građevinskom fakultetu i Preddiplomskom studiju Arhitekture i urbanizma što nas potiče i sponzorira pohađanje ovakvih škola, te zahvale brojnim predavačima iz Motovuna koji nas svojim znanjem i iskustvom motiviraju za daljnje napredovanje i obrazovanje.

Daniela Pehar, studentica 2. godine A+U

FOTOGALERIJA