Ispitivanje pokusnim opterećenjem mosta SAVA

Dana 21. 5. 2020. godine, djelatnici Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u suradnji sa Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu završili su ispitivanje pokusnim opterećenjem međudržavnog mosta Sava preko istoimene rijeke koji je sastavni dio međunarodnog pan-europskog cestovnog koridora 5C Budimpešta - Beli Manastir – Osijek – Sarajevo – Ploče. Most preko rijeke Save je ujedno i kontaktna točka autocestovne mreže Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Dužina mosta iznosi 660 m, a ukupna širina mosta iznosi 29 m. Za svaki smjer izvedene su po tri vozne trake širine 3,50 m, bez zaustavne trake sa zaštitnim prometnim pojasevima od 0,5 m s obje strane, te betonska monolitna pješačka staza širine 0,75 m. Most je spregnuta konstrukcija preko 7 raspona (70,0 + 85,0 + 100,0 + 130,0 + 100,0 + 85,0 + 70,0 m). U poprečnom presjeku most se sastoji od otvorenog čeličnog sanduka i armiranobetonske kolničke ploče. Projekt mosta je uradilo poduzeće „IPZ“ Zagreb, a poduzeće Hering d. d. Široki Brijeg je bilo nositelj izgradnje mosta.
Nakon priprema u laboratoriju Fakulteta te postavljanja mjernih instrumenata na konstrukciju mosta, ispitivanje pokusnim opterećenjem i lijevog i desnog mosta obavljeno je u dva dana. Kao pokusno opterećenje korišteno je 8 do maksimalno 12 teretnih vozila mase oko 400 kN postavljenih u različite sheme opterećenja kako bi se dobio maksimalan utjecaj na konstrukciju mosta.
U provedenom ispitivanju ispred Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru sudjelovali su:
prof. dr. sc. Mladen Glibić - voditelj ispitivanja;
doc. dr. sc. Mladen Kustura;
Marino Jurišić, mag. građ. i
Željko Mikulić, dipl. ing. građ.
Ispred Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu sudjelovali su:
prof. dr. sc. Alen Harapin - koordinator ispitivanja i
doc. dr. sc. Nikola Grgić.

FOTOGALERIJA

most sava 01

 most sava 02

most sava 03

most sava 05

most sava 07

most sava 10

most sava 12

most sava 15

most sava 16

FOTOGALERIJA