37. Međunarodna ljetna škola u Motovunu

motovun 2018 00

37. Međunarodna ljetna škola u Motovunu održana je od 4. do 11. kolovoza 2018. godine. 
Proveli smo tjedan dana u srcu Istre i u sljedećim redovima donosimo dio cijele atmosfere.

Prvi dan: sastali smo se u Rijeci preko puta robne kuće gdje nas je čekao automobil pun osvježenja. Upoznavanje sa ostalim studentima i raspoređivanje u automobile. Kako se tih dana održavao skup RE:EASA naravno da smo morali pogledati što se krije u masi 600 studenata arhitekture iz cijele Europe. Sljedeće stajalište bila je Opatija i sladoled uz pogled. Naš put nastavio se kroz Istru sve do Pazina u kojem smo vidjeli čudnovatu Pazinsku jamu. A nakon svih tih kratkih stajališta napokon smo ugledali naš Motovun. Penjanje automobilom kroz uske i kamenite ulice Motovuna do samog vrha, gdje smo bili smješteni, samo je po sebi bilo već ludo iskustvo. Nakon kratkog osvježenja u našim sobama odmah smo dojurili na večeru u društvu Roberta Shilda koji je doletio iz Beča samo na dan kako bi se družio s nama u čarobnom Motovunu. 

motovun 2018 03

Drugi dan je bio posvećen obilasku Motovuna. Upoznavanju i čitanju grada. Dok smo hodali od sjene do sjene uspjeli smo u jednoj uhvatiti Ranka Bona s kim smo se upoznali kroz predavanje i dogovorili posjet njegovoj galeriji. Došao je red i na posjet Studijskom centru i svečano otvorenje ljetne škole vješanjem službene zastave. Svi smo se odmah zaljubili u cijeli ambijent, a prolazak stubištem iz 13. stoljeća je bio poseban doživljaj. Nakon službenog dijela uslijedio je neslužbeni, slavlje sv. Stjepana na trgu.

motovun 2018 04
Već smo došli do trećeg dana. Nakon doručka planiran je posjet kući Ranka Bona. Bon nas je proveo kroz svoju galeriju i upoznao sa svojim radovima, a zatim smo se svi premjestili na idiličnu terasu gdje smo odslušali još jedno predavanje. U Studijskom centru smo dočekali dječju radionicu i odslušali predavanje Sanele Klarić o pasivnoj gradnji, Studentskom paviljonu, koje nas je oduševilo i dalo novi pogled na ekološku gradnju. Uslijedilo je predavanje Mirne Petak s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a u međuvremenu se pridružio profesor Luca M. F. Fabris iz Italije. Nakon predavanja došlo je vrijeme za odmor. U večernjim satima odslušali smo bogato predavanje arhitekta Luca Maria Franceso Fabris. Kroz njegovo predavanje naučili smo mnogo o suvremenoj arhitekturi, njegovom radu te drugim kulturama.

motovun 2018 12
Četvrti dan je bio rezerviran za obilazak prekrasne Istre. Nakon doručka uputili smo se s profesorima na idiličnu rutu kroz ljepote Istre. Prvi na redu je bio životopisni Grožnjan, a zatim mirno Završje, „Grad duhova“. Posjetili smo Kamen Pazin gdje nas je direktor proveo kroz postrojenje, podijelio uspomene te počastio ručkom. Zadnja na popisu je bila Pula, uživali smo u moru i njezinim ljepotama te se vratili u Motovun u kasnim noćnim satima.
Sljedećeg dana smo posjetili lokacije u Motovunu na kojima smo projektirali zadatke kao dio programa ljetne škole arhitekture. Polako smo se uvodili u razmišljanje o projektu, a navečer smo uživali u izložbi „Freezpace“ posvećenu ovogodišnjem Venecijanskm bijenalu Maje Briski, Zaneta Paulina i Roberta Sironija. Preostali dani su bili rezervirani za projektiranje i obližnje posjete. Tako smo posjetili gradilište vinarije i hotela u Motovunu autora Idisa Turata, te tunele Parenzana. Izlaganjem projekata i prezentiranjem na trgu pred mještanima i druženjem zaključili smo 37. Ljetnu školu u Motovunu. Bogati novim iskustvima, znanjem i novim prijateljima uputili smo se svojim domovima zahvalni na svemu što smo doživjeli u našem dragom Motovunu.

motovun 2018 14
Naravno, posebne zahvale red. prof. art. Ljubomiru Miščević, bez kojeg se ništa ne bi uspjelo realizirati i koji nas je svojim duhom i znanjem proveo kroz cijelu školu. Zahvale našem Građevinskom fakultetu i Preddiplomskom studiju A+U na organizaciji i otvorenosti prema školama u regiji koje nas studente potiču na bolji rad.

Gabrijela Rajič i Ana Bogdanović

Pogledajte više fotografija u FOTOGALERIJI.